Galerij

LICHTPOORT Afsluitdijk

“EEN VOLK DAT LEEFT BOUWT AAN ZIJN TOEKOMST”

Deze woorden staan sinds1932 op het Monument op de Afsluitdijk. De 32 km lange Afsluitdijk beschermt Nederland tegen het water. De met de hand gebouwde dijk, is een unieke plek in de wereld. Na 85 jaar intesief gebruik is het nu tijd voor een grootschalige renovatie. Ontwerper Daan Roosegaarde is gevraagd om de iconische waarde van de Afsluitdijk te versterken.

Icoon Afsluitdijk-6402

Stevinsluizen bij Den Oever

Met drie concepten toont Icoon Afsluitdijk de kracht van de natuur als bron van energie en licht en vormt het voorbeeld van een toekomstig groen landschap. LICHTPOORT blijft permanent op de dijk.

De nieuwe futuristische entree van de Afsluitdijk LICHTPOORT brengt de 60 monumentale heftorens uit 1932 terug tot de essentie. De gebouwen zijn volledig gerestaureerd. In de avond wordt het origine ontwerp in een nieuw licht gezet door de koplampen van auto’s. Het licht van de koplampen wordt gereflecteerd door kleine prisma’s waardoor de kenmerkende contouren van de gebouwen oplichten. Als er geen auto’s rijden lichten de gebouwen niet op. Deze manier van licht gebruiken verbruikt geen stroom en geeft geen lichtvervuiling. De inspiratie om met retroreflectie te werken, ontstond door het lichtspel in de vleugels van vlinders te onderzoeken. Er ontstaat een dynamische entree, gevormd door een architectonisch oplichtend lijnenspel wat het monumentencomplex laat zweven alsof de automobilist door een sciencefictionfilm rijdt. LICHTPOORT is een concreet voorbeeld van een toekomstig energieneutraal landschap in lijn met het overheidsbeleid om in 2030 alle rijkswegen in Nederland energieneutraal te hebben.

Icoon Afsluitdijk-6403

een winderige, koude winteravond.

Met een subtiele laag versterkt Roosgarde de schoonheid van de dijk en maakt hij nieuwe koppelingen tussen mens en landschap, verleden en toekomst, duisternis en licht, poëzie en functionaliteit.

Icoon Afsluitdijk-6388

De Afsluitdijk staat voor een stuk Nederlands lef en innovatie. We leven met het water, we vechten met het water, we zoeken een nieuwe harmonie. De Afsluitdijk is de Madonna hierin.” – Daan Roosegaarde

bron: www. icoonafsluitdijk.nl

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s